Despre mine

Fotografia mea
Pasionata de calatorii, fotografie si arta

Biserici fortificate din Transilvania

Transilvania - taramul misterios al legendelor si miturilor medievale

Transilvania, tinutul depresiune din centrul tarii, flancat dinspre toate punctele cardinale de Carpati, a reprezentat de secole regiunea geografica cea mai bogata economic, organizata administrativ si cu o istorie foarte zbuciumata. Tinut istoric ravnit de multe popoare migratoare, dar si de vecini (Imperiul Austro-Ungar) incepand din Evul Mediu si pana in secolul al 19-lea. Aceasta regiune mai este bogata si din punct de vedere cultural si etnografic, pastrandu-se pana astazi foarte multe traditii si datini stravechi, ceramica, costume populare specifice zonei si folclor autentic.
Satele transilvane cu biserici fortificate oferă o imagine plină de viață a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Bisericile au inceput sa fie fortificate ca o masura de protectie a patrimoniului cultural si uman impotriva razboaielor, revoltelor si invaziilor succesive petrecute de-a lungul timpului. In aceste biserici fortificate cu aspect de castele, se refugiau locuitorii cu tot avutul lor pe timpul invaziilor barbare. Aceste sate sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare al terenului, un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrate încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care ilustrează perioadele clădirii din secolul al XIII-lea și până în secolul al XVI-lea. Cel mai renumit dintre aceste sate este Biertan, loc renumit pentru multe legende medievale, dar si pentru aspectul bine conservat al bisericii fortificate unica in lume.
Dinspre Biertan se ajunge la Medias, un oras medieval, atestat documentar din 1267, unde se poate vizita centrul istoric cu biserici vechi (prima biserica romaneasca ridicata in 1826), turnuri si bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porti principale si 4 secundare de acces în vechea cetate.  Biserica fortificata Sf. Margareta detine un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indică fazele lunii. Această biserică este importantă si pentru că aici a fost închis domnitorul Țării Românesti, Vlad Tepes în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin.
Centrul istoric al orasului Medias apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Printre obiectivele turistice, putem mentiona Turnul Croitorilor, Turnul Trompetilor, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588) Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Complexul Arhitectural Franciscan include biserica si mănăstirea franciscană, datand din 1444.
În paginile romanului "Dracula", scriitorul irlandez Bram Stoker mentionează că la nunta contelui valah, vinul a fost "cel auriu de Medias". Mediasul si împrejurimile lui sunt si azi cunoscute, dată fiind faima vinurilor vechi de Târnave, simbol al stemei orasului, zona fiind supranumită în vechime "Țara Vinului" sau "Weinland", asa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI).
                                                                   Medias
                

Următoarele biserici fortificate (6 săsești și una secuiască) au fost incluse pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial: Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri.

Biertan

Prejmer

Saschiz


Viscri