Despre mine

Fotografia mea
Pasionata de calatorii, fotografie si arta

Capri, paradisul albastru



Insula Capri, mica si stancoasa, se gaseste in Marea Tireniana, fiind faimoasa pentru peisajele sale unice, aflata la o distanta de 1 ora si 30 de minute de portul Napoli. 
Este o destinatie selecta de vacanta care uimeste cu frumusetile sale naturale.
Din portul Napoli se  ajunge cu ferryboat-ul la Capri, locul unde va incepe o calatorie fascinanta.
 
Odata ajunsi pe insula in portul Marina Grande, veti fi intampinati de forfota specifica locului, turisti care vin si pleaca sau asteptand ferryboat-ul, restaurante si pravalii, dar mai ales comercianti de produse marine. 
Pentru a vizita insula este necesara deplasarea cu funicularul, un trenulet cu cremaliera modern care va parcurge o panta abrupta pentru a ajunge sus in inima orasului Capri. Un bilet dus-intors cu funicularul costa in jur de 3,00 € , iar urcarile si coborarile sunt la fiecare 15 minute.
Restaurantele ofera specialitati culinare caprese, dar si nationale, foarte delicioase si nu tocmai ieftine. Dealtfel, viata pe insula este destul de scumpa chiar si pentru localnici, apa potabila fiind adusa cu transporturi speciale din peninsula (Golful Napoli).
Va veti bucura privirea cu privelistea unor gradini luxuriante de vis, formate din lamai specifici insulei, arbori exotici, flori multicolore si puncte de belvedere catre marea albastra minunate.



Portul Marina Grande


Piazza Umberto I

Denumită în antichitate Caprea, insula Capri a fost colonizată de greci încă din secolul al VII-lea î.Hr.. În cele două oraşe importante ale insulei, Anacapri şi Capri, există ruine care atestă prezenţa coloniilor greceşti pe insulă.
În anul 29 î.Hr. împăratul Octavian August a achiziţionat insula de la oraşul Napoli, în schimbul insulei Ischia, construindu-şi aici un palat. Succesorul său, împaratul Tiberius, a petrecut aici 10 ani şi a construit 12 vile în semn de recunoştinta faţă de cei 12 zei ai Olimpului. Mai târziu, Capri a devenit destinaţia aristocraţiei italiene, britanice şi franceze. Bourbonii secolului al XVIII-lea veneau aici la vânătoare de prepeliţe, iar un secol mai târziu, artişti, poeţi şi personalităţi economice (Krupp, Axel Munthe şi alţii) şi-au găsit inspiraţia sau odihna pe plajele calcaroase ale insulei.

Geografia


Insula Capri are 6,7 kilometri lungime şi aproximativ doi kilometri lăţime, iar suprafaţa sa măsoară 10,4 kilometri pătraţi. Elementul caracteristic al reliefului insulei îl constituie stâncile abrupte de calcar care se înalţă din adâncurile mării. Monte Solaro este punctul situat la cea mai mare altitudine de pe insulă şi măsoară 589 de metri înălţime.
Clma este mediteraneană. Temperatura medie este de +10°C în februarie şi de +28°C în august. Cantitatea medie multianuală de precipitaţii este de 850 mm.
Pe insulă nu există izvore sau râuri demne de menţionat, iar irigarea este asigurată în principal de ploi. Precipitaţiile sunt însă atât de abundente, încât cultivarea măslinilor, a viţei de vie şi a arborilor citrici este deosebit de profitabilă.


Populaţia

Populaţia insulei este de 12.000 locuitori cu o densitate de 1.154 locuitori pe km².

Personalităţile

Frumuseţea insulei Capri a fascinat numeroşi poeţi, scriitori, artişti şi intelectuali. Printre iluştrii vizitatori ai insulei se numără: industriaşul german Friedrick Alfred Krupp, scriitorul german Thomas Mann, scriitorul scoţian Compton Mackenzie, poetul chilian Pablo Neruda, scriitorul britanic Graham Greene precum si scriitorul Maxim Gorki.

Turismul

Insula este vizitată anual de peste jumătate de milion de oaspeţi. Pe insula Capri se află trei localităţi mai importante. Aşezarea principală este Capri, orăşel situat în partea sa estică. Portul pitoresc Marina Grande se află pe coasta de nord, iar la vest se ridică Anacapri. Turistul poate ajunge de la Capri la Anacapri după ce străbate 784 de trepte săpate în stâncă. La nord-vest de Anacapri se află cele mai mari atracţii turistice ale insulei:
vestita Grotă Albastră (în italiană Grotta Azzurra). Insula este presărată cu monumente datând din antichitate, printre care se numără şi vilele împaratului Tiberius. Capri a fost încă de pe vremea Imperiului Roman un loc de odihnă popular.


Faraglioni


Villa Imparatului Tiberius


Via Krupp


Grotta Azzurra

Obiective turistice de pe insulă
  • Grota Albastră
  • Monte Solaro
  • Villa Jovis
  • Villa San Michele
  • Materita
  • Damecuta
  • Piaţa Umberto I
  • Stâncile Faraglioni
  • Tragara
  • Marina Piccola
  • Anacapri
  • Via Krupp