Despre mine

Fotografia mea
Pasionata de calatorii, fotografie si arta

Cetati medievale


Transilvania Evului Mediu

Evul mediu desemneaza o epoca istorica, cuprinsa intre Antichitatea tarzie si epoca premoderna (sec 18).

Notiunea "evul mediu" deriva din limba latina (medium aevum) si provine din filologia umanista a Renasterii, unde se definea sub forma "media latinitas" intervalul de timp cuprins intre imparatul roman Constantin cel Mare (307-337) si cel franc Carol cel Mare (768-814).
Denumirea a fost preluata, incepand cu secolul al XVIII-lea, in literatura si in istoriografia occidentala, avand initial sensul peiorativ de Evul mediu intunecat caracterizat prin, cruzimile Inchizitiei cu arderea pe rug a vrajioarelor si ereticilor, o perioada de obscurantism, iadul fiind in picturi reprezentat ca un loc de groaza. Reabilitarea notiunii si includerea sa in circuitul stiintific se petrec abia in secolul al XIX-lea, in epoca romantismului, atunci cand evul mediu devine o perioada idealizata in literatura si in arta.

Cronologia evului mediu are o valoare prevalent orientativa, fiind disputata si in prezent in literatura istorica. In consecinta, reperele in functie de care este fixata cronologia evului mediu sunt variate. Aceasta epoca istorica cuprinde, intr-un sens general, perioada de timp scursa intre data caderii Imperiului Roman de Apus (anul 476) si data ocuparii de catre turci a Constantinopolului (1453), capitala Imperiului Bizantin.

Limita superioara de datare a evului mediu este fixata uneori de Renastere, intre secolele XIV-XVI, iar alteori chiar de Revolutia franceza (1789-1794), atunci cand s-ar termina epoca feudala. Evul mediu constituie o sinteza intre antichitate si crestinism si reprezinta o perioada de mari transformari in plan politic, economic, cultural si social. Acest interval de timp este caracterizat de migratia popoarelor, de etnogeneza popoarelor europene si, in fine de constituirea statelor feudale, care stau la baza Europei moderne.

Brasov (Kronstadt)
Prima atestare documentara a orasului provine din anul 1234 sub numele deCorona. Tot in aceeasi perioada orasul este pomenit si sub alte nume: Barasu, Brasso, Braso. Orasul se dezvolta in jurul bisericii Sfanta Maria cunoscuta caBiserica Neagra care a fost inaltata pe locul altei biserici incepand cu anul 1384.

Biserica Sfantul Bartolomeu era considerata suburbie. In anul 1421, orasul este cucerit de catre turci. In acest moment incepe fortificarea orasului astfel ca in 1432 asediul turcilor este respins. Odata cu aducerea colonistilor germani, orasul devine in Evul Mediu un important centru de comert si cultura. In sec XIV devine unul dintre cele mai importante cetati din Transilvania. Aceste sapte cetati dau numele german al regiunii Siebenbuergen: Sibiu, Brasov, Medias,Sighisoara, Sebes, Rupea, Bistrita. In anul 1689 are loc un mare incendiu care distruge o mare parte din oras. In anul 1930 orasul numara 59000 locuitori dintre care 19000 maghiari, 17000 romani 12000 germani.





Sibiu (Hermannstadt)

Prima atestare documentara provine din anul 1190. Asezarea este cunoscuta in Evul mediu timpuriu sub numele de Caedonia. In anul 1223, este pomenit numele de Villa Hermani. Odata cu aducerea colonistilor germani, orasul devine in Evul Mediu un important centru de comert. In sec XIV, devine unul dintre cele mai importante cetati din Transilvania impreuna cu celelalte 6 cetati medievale: Brasov, Medias,Sighisoara, Sebes, Rupea, Bistrita.

In anul 1366 este amintit pentru prima data orasul Hermannstadt in documente bisericesti. In 1432, orasul este asaltat de turci, iar in 1554, epidemia de ciuma omoara peste 3000 de oameni.
In anul 1992 orasul numara aproximativ 170.000 locuitori dintre care 3.3% etnici germani.

Anul 2007 este important sub aspect cultural si artistic, Sibiul  fiind capitala culturala europeana cu aceasta ocazie, desfasurandu-se numeroase festivaluri culturale, concerte de muzica clasica si moderna.
In fiecare an, aici mai are loc si renumitul Festival de Arta Medievala de la Sibiu.




Sighisoara

Pentru prima data, cetatea este atestata documentar in anul 1280 sub numele de Castrum Rex. 
Cetatea este ridicata de catre colonistii germani adusi la hotarele estice ale imperiului maghiar intre sec. XII-XIII. In vremea aceea, au inflorit foarte multe mestesuguri si arte traditionale, unele pastrate pana astazi: brutari, pielari, dulgheri, creatori de ceramica si tesaturi.
In 1289, este amintit numele Schespurch, iar in anul 1367 este amintit numele de Schaessburg pentru acest oras-cetate. In sec XIV, devine una dintre cele mai importante sapte cetati din Transilvania, cetate autonoma administrativ, comercial, ecleziastic.

In prezent, este un important centru turistic al Romaniei, vizitat de mii de turisti din toata lumea.
Unul dintre obiectivele demne de vizitat si admirat este Turnul cu Ceas, datand din sec. 14 si detinand un ceas cu mecanism elvetian din sec. 17 care a functionat multa vreme.






turnuri, cetati, mecanisme elvetiene

infos turistice, Romania turistica
cazare pensiuni, programe turistice, agrement