Despre mine

Fotografia mea
Pasionata de calatorii, fotografie si arta

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Bucuresti, capitala europeana


Bucuresti este in primul rand orasul in care locuiesc si traiesc alaturi de aproape 2 milioane de romani  si chiar daca nu imi place de multe ori cum se infatiseaza privirilor noastre, fiind mereu aglomerat, poluat, agasant si enervant prin miile de zgomote pe care le produce in fiecare minut, ramane un reper important pe harta turistica a tarii.

Acest oras cu statut de capitala europeana atrage din punct de vedere turistic prin multele sale aspecte, pornind de la arhitectura conservatoare si moderna, muzee clasice si in aer liber, biserici vechi, parcuri verzi, festivaluri de teatru, arta si muzica, nelasand la o parte palpitanta viata de noapte. Este un oras viu, cosmopolit, nonconformist, inconjurat de multe parcuri verzi si lacuri, oferind tuturor sansa de a-l cunoaste cu adevarat.

Pentru a lua pulsul orasului, este recomandat in primul rand un tur pietonal in centrul istoric (Curtea Domneasca (sec.15)Hanul lui Manuc), apoi zona Piata Unirii cu Palatul Parlamentului (Casa Poporului) si dealul Mitropoliei, bisericile vechi (Biserica Bunavestire, sec 17), strazi pietruite cu pravalii de traditie (strazile Lipscani, Blanari, Selari), continuand cu Piata Universitatii, Calea Victoriei, Piata Revolutiei, orasul pastrandu-si farmecul de altadata prin arhitectura deosebita.

Din punct de vedere statistic, Bucuresti este capitala Romaniei si, in acelasi timp, cel mai mare oras, centrul administrativ, financiar-bancar, universitar, industrial si comercial al tarii.  Cu o populatie de peste 2 milioane locuitori, orasul este a 6-a capitala ca marime din Uniunea Europeana.


                       Palatul Parlamentului (1984-1989) - "Casa Poporului"


                                                Fantani Piata Unirii

Orasul a fost pentru prima data mentionat documentar in anul 1459 (20 septembrie) ca resedinta a domnitorului Tarii Romanesti, Vlad Tepes, dar istoria sa este mult mai veche, mergand pana in sec. 13.

Dovezi arheologice ale locuirii zonei Bucurestiului duc inapoi in timp pana in epocile paleolitica si neolitica, gasindu-se si obiecte din bronz in zonele raurilor Colentina, Lacul Tei si Herastrau.
A urmat apoi o perioada cand teritoriul a apartinut triburilor indo-europene, in special getilor si mai apoi dacilor.
Denumirea orasului Bucuresti a fost data de un cioban pe nume Bucur, dar nu exista nici o atestare documentara pana la sfarsitul Evului Mediu. Atacurile turcilor si tatarilor, inaintea sec. 17 au oprit dezvoltarea orasului.
Orasul a devenit capitala Valahiei in anul 1698 si s-a dezvoltat in perioada de pace din sec. 18. Este unul dintre primele orase iluminate cu gaz. In anul 1862, Bucurestiul devine capitala Romaniei.

 Obiective turistice din Bucuresti:

Biserici - monument istoric:

Manastirea Mihai Voda fondata in 1591 de voievodul Mihai Viteazul
Biserica Sf. Gheorghe Nou, fondata de Constantin Brancoveanu (sec. XVIII)
Biserica Radu Voda (sec. XVII)
Biserica Stavropoleos (sec. XVII) 
Biserica Kretzulescu (sec. XVIII)

Monumente istorice si arhitecturale

Curtea Veche (sec. XV)
Hanul lui Manuc (1808), hotel si restaurant cu specific romanesc
Ateneul Roman - sec. XIX
Palatul Parlamentului - Casa Poporului - sec. XX
Muzeul Taranului Roman 
Muzeul Satului "Dimitrie Gusti"
Muzeul National de Istorie a Romaniei 
Palatul Regal – Muzeul National de Arta 
Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" 
Arcul de Triumf 
Universitatea din Bucuresti - sec. XIX
Catedrala Patriarhala 
Gradina Botanica 
Gradina Zoologica 
Casa Presei Libere 
Parcul Cismigiu 
Parcul Herastrau 
Palatul Cantacuzino 
Teatrul I. L. Caragiale 
Biblioteca Nationala 
Observatorul Astronomic

info Bucuresti, cazare


Cetati medievale (1)

Transilvania Evului Mediu

Evul mediu desemneaza o epoca istorica, cuprinsa intre Antichitatea tarzie si epoca premoderna (sec 18).

Notiunea "evul mediu" deriva din limba latina (medium aevum) si provine din filologia umanista a Renasterii, unde se definea sub forma "media latinitas" intervalul de timp cuprins intre imparatul roman Constantin cel Mare (307-337) si cel franc Carol cel Mare (768-814).
Denumirea a fost preluata, incepand cu secolul al XVIII-lea, in literatura si in istoriografia occidentala, avand initial sensul peiorativ de Evul mediu intunecat caracterizat prin, cruzimile Inchizitiei cu arderea pe rug a vrajioarelor si ereticilor, o perioada de obscurantism, iadul fiind in picturi reprezentat ca un loc de groaza. Reabilitarea notiunii si includerea sa in circuitul stiintific se petrec abia in secolul al XIX-lea, in epoca romantismului, atunci cand evul mediu devine o perioada idealizata in literatura si in arta.

Cronologia evului mediu are o valoare prevalent orientativa, fiind disputata si in prezent in literatura istorica. In consecinta, reperele in functie de care este fixata cronologia evului mediu sunt variate. Aceasta epoca istorica cuprinde, intr-un sens general, perioada de timp scursa intre data caderii Imperiului Roman de Apus (anul 476) si data ocuparii de catre turci a Constantinopolului (1453), capitala Imperiului Bizantin.

Limita superioara de datare a evului mediu este fixata uneori de Renastere, intre secolele XIV-XVI, iar alteori chiar de Revolutia franceza (1789-1794), atunci cand s-ar termina epoca feudala. Evul mediu constituie o sinteza intre antichitate si crestinism si reprezinta o perioada de mari transformari in plan politic, economic, cultural si social. Acest interval de timp este caracterizat de migratia popoarelor, de etnogeneza popoarelor europene si, in fine de constituirea statelor feudale, care stau la baza Europei moderne.

Brasov (Kronstadt)
Prima atestare documentara a orasului provine din anul 1234 sub numele deCorona. Tot in aceeasi perioada orasul este pomenit si sub alte nume: Barasu, Brasso, Braso. Orasul se dezvolta in jurul bisericii Sfanta Maria cunoscuta caBiserica Neagra care a fost inaltata pe locul altei biserici incepand cu anul 1384.

Biserica Sfantul Bartolomeu era considerata suburbie. In anul 1421, orasul este cucerit de catre turci. In acest moment incepe fortificarea orasului astfel ca in 1432 asediul turcilor este respins. Odata cu aducerea colonistilor germani, orasul devine in Evul Mediu un important centru de comert si cultura. In sec XIV devine unul dintre cele mai importante cetati din Transilvania. Aceste sapte cetati dau numele german al regiunii Siebenbuergen: Sibiu, Brasov, Medias,Sighisoara, Sebes, Rupea, Bistrita. In anul 1689 are loc un mare incendiu care distruge o mare parte din oras. In anul 1930 orasul numara 59000 locuitori dintre care 19000 maghiari, 17000 romani 12000 germani.





Sibiu (Hermannstadt)

Prima atestare documentara provine din anul 1190. Asezarea este cunoscuta in Evul mediu timpuriu sub numele de Caedonia. In anul 1223, este pomenit numele de Villa Hermani. Odata cu aducerea colonistilor germani, orasul devine in Evul Mediu un important centru de comert. In sec XIV, devine unul dintre cele mai importante cetati din Transilvania impreuna cu celelalte 6 cetati medievale: Brasov, Medias,Sighisoara, Sebes, Rupea, Bistrita.

In anul 1366 este amintit pentru prima data orasul Hermannstadt in documente bisericesti. In 1432, orasul este asaltat de turci, iar in 1554, epidemia de ciuma omoara peste 3000 de oameni.
In anul 1992 orasul numara aproximativ 170.000 locuitori dintre care 3.3% etnici germani.

Anul 2007 este important sub aspect cultural si artistic, Sibiul  fiind capitala culturala europeana cu aceasta ocazie, desfasurandu-se numeroase festivaluri culturale, concerte de muzica clasica si moderna.
In fiecare an, aici mai are loc si renumitul Festival de Arta Medievala de la Sibiu.




Sighisoara

Pentru prima data, cetatea este atestata documentar in anul 1280 sub numele deCastrum Rex. 
Cetatea este ridicata de catre colonistii germani adusi la hotarele estice ale imperiului maghiar intre sec. XII-XIII. In vremea aceea, au inflorit foarte multe mestesuguri si arte traditionale, unele pastrate pana astazi: brutari, pielari, dulgheri, creatori de ceramica si tesaturi.
In 1289, este amintit numele Schespurch, iar in anul 1367 este amintit numele de Schaessburg pentru acest oras-cetate. In sec XIV, devine una dintre cele mai importante sapte cetati din Transilvania, cetate autonoma administrativ, comercial, ecleziastic.

In prezent, este un important centru turistic al Romaniei, vizitat de mii de turisti din toata lumea.
Unul dintre obiectivele demne de vizitat si admirat este Turnul cu Ceas, datand din sec. 14 si detinand un ceas cu mecanism elvetian din sec. 17 care a functionat multa vreme.






turnuri, cetati, mecanisme elvetiene

infos turistice, Romania turistica
cazare pensiuni, programe turistice, agrement

vineri, 3 decembrie 2010

Cetati medievale (2)

Circuit turistic in inima Transilvaniei

Taramul legendelor si miturilor medievale

 Recomand efectuarea unui circuit turistic prin Transilvania cetatilor medievale (Brasov, Sibiu, Sighisoara, Medias), circuit care va va conecta cu locuri minunate, pline de farmec mistic al vremurilor demult apuse.

Un exemplu de program turistic poate fi urmatorul:

Ziua 1. Plecare din Bucuresti de unde se va face un tur al orasului cu autocarul, fiind insotiti de un ghid. Se pot vizita (optional) centrul istoric si cateva muzee, precum “Muzeul Satului”, “Casa Poporului”.
In continuare, se pleca spre Valea Prahovei si unde se face oprire in Sinaia.
Aici se viziteaza Castelele Peles si Pelisor (resedinta de vara a regilor Romaniei), precum si Manastirea Sinaia. Cina si cazare la o pensiune 3*.

Ziua 2. Dupa micul dejun, excursia continua spre orasul-cetate Brasov. Aici, se viziteaza centrul vechi al orasului, cu Biserica Neagra si Muzeul de Istorie (Casa Sfatului). Ne vom continua excursia cu o vizita la Castelul Bran. Aici se poate servi masa de pranz la un restaurant traditional,  dupa care se pleaca spre Cetatea de la Rasnov. Intoarcere in Brasov, pentru cina si cazare la o pensiune 3*.

Ziua 3. Mic dejun si plecare spre cetatea de la Sighisoara, singura cetate medievala inca locuita din Romania.
Aici, se va vizita “Turnul cu Ceas”, unic in tara noastra prin mecanismul elvetian inca functional..de secole. Vizite: “Camera de Tortura” si “Camera Armelor”.
Masa de pranz la restaurantul “Casa lui Dracula”.
In continuare, se pleaca spre orasul Bistrita, insa inainte vom vizita cetatea de la Biertan. Seara, se ajunge in Bistrita pentru cazare la un hotel 3*.

Ziua 4. Vizita centru istoric Bistrita: “Ansamblul Sugatele” (Cladiri si ruine datand din sec. XV – XVI), “Biserica Evanghelica”, “Biserica Ortodoxa” si “Muzeul Local”.
Masa de pranz si plecare spre cel mai mare oras din Transilvania – Cluj.
Vizita centru vechi si muzee: “Mitropolia Ortodoxa”, “Gradina Botanica”, “Biserica Evanghelica”. Cazare intr-un hotel 3* in Cluj.

Ziua 5. Deplasare la Medias. Se viziteaza centrul istoric cu Biserica Evanghelica, turnuri si bastioane, precum: Turnul Pietrarilor. 
Excursie la Jidvei, una dintre cele mai importante podgorii din Romania.
Masa de pranz si degustare de vinuri.  Plecare spre orasul-cetate Sebes si tur de oras. Seara, se ajunge in Sibiu si cazare la un hotel 3*.

Ziua 6. Vizita orasului medieval Sibiu - tur pietonal centru vechi: Piata Mare, Piata Huet, Turnul Sfatului, Muzeul Bruckenthal, Biserica Evanghelica Catolica.
Plecare la Curtea de Arges, vechea capitala a Tarii Romanesti -  tur de oras, cina si cazare pensiune 3*.
Ziua 7. – Intoarcere in Bucuresti. Timp liber la dispozitie.

Program turistic destinat tuturor (romani&straini)
Pretul variaza in functie de agentia organizatoare, dar si de marimea grupului.
Servicii incluse:
- autocar clasificat 3*
- 6 mic dejun + cina in hoteluri si pensiuni de 3*
- ghid insotitor (vorbitor limba engleza )
- copiii sub 12 ani, vor beneficia de reduceri de pana la - 50%

                                                      Brasov

                           

 

                                                   Sibiu (Hermannstadt)
                                       


                                                                Sighisoara
           

turnuri, cetati, mecanisme elvetiene

info turistice, Romania turistica
cazare pensiuni Transilvania

Maramures, plai cu dor

Datini si folclor in Maramures

Bisericile din lemn din Maramures sint exemple remarcabile de arhitectura ortodoxa foarte bine conservata cu influente ortodoxe si gotice.
Bisericele demonstreaza un mare nivel de maturitate artistica si mestesugareasca: sunt inguste, inalte, construite din busteni avind turnuri caracteristice cu unul sau doua acoperisuri din sindrila. Peretii bisericilor sint in general construiti din busteni de stejar asezati orizontal. Sint expresii exceptionale ale mostenirii culturale ale acestei minunate zone muntoase din nordul Romaniei si din acest motiv 8 dintre aceste biserici au fost incluse in patrimoniul mondial al UNESCO in 1999.
Bisericile din Maramures, natura inconjuratoare si oamenii locurilor sint conectati spiritual, pastrand aceasta legatura unica pina in ziua de astazi.
                                                 Manastirea Bogdan Voda
                                    
                                                  Manastirea Barsana
                                   
Maramureşul, vast ţinut istoric, este considerat una dintre cele mai bine păstrate zone ale Europei din perspectiva antropologiei culturale şi a etnografiei. Încă mai există tradiţii stravechi datorită munţilor înalţi care adăpostesc lunga depresiune din toate părţile. Moroşenii, locuitorii Maramureşului, sunt ospitalieri si plini de viata.
Maramureşul este una dintre puţinele zone în care costumul tradiţional a fost păstrat aproape nealterat timp de secole de către influenţele urbane. Şi chiar dacă poate fi admirat doar duminica, atunci când moroşenii merg la biserică sau cu alte ocazii de sărbători religioase, fiecare moroşan fără nici o excepţie, deţine un costum tradiţional. Nu doar bătrânii îmbracă acest costum ci şi „coconii” (copiii preşcolari), fapt prin care se explică această continuitate.
Oricine ajunge în Maramureş din est, prin Pasul Prislop care separă munţii Maramureşului de munţii Rodnei, poate observa imediat caracterul definitoriu al aşezărilor maramureşene. Satele sunt mari, adesea destul de compacte, iar casele sunt aliniate la drumul care urmează valea râului.
De obicei, sunt două sau trei case aliniate în strâmtul şi lungul petec de pământ deţinut de fiecare familie. O casă ţărănească tradiţională în Maramureş include mai multe clădiri, grajduri si suri de paie.
Atât costumul femeii cât şi cel al bărbatului includ o geantă făcută din lână împletită, cel mai adesea cu modelul în carouri. Acesta poate fi bogat din punct de vedere cromatic sau poate fi doar în alb şi negru, înfrumuseţat adesea cu motive geometrice, rombul fiind cel mai frecvent.
Costumul tradiţional al femeii din Lăpuş are o camasa cu un mic guler şi cu mâneci care au volănaşe cu dantelă. În sezonul rece se poartă o vestă fără mâneci. În secolul al XIX-lea, era de obicei albă, dar în secolul al XX-lea, negrul a devenit preferat. Broderii florale sunt făcute cu mătase roşie, portocalie, verde şi violetă. Fetele şi femeile nemăritate poartă părul împletit şi acoperit cu o eşarfă. De sărbători, cosiţele sunt decorate cu panglici şi flori. O femeie măritată îşi prinde părul în sus şi îl acoperă cu o eşarfă. Costumul bărbătesc nu diferă foarte tare de cel al femeilor.
Locuitorii din Maramureş, crescători de animale prin excelenţă, au păstrat până în zilele noastre vechile tehnici de procesare a lanii. În Maramureş, războiul de ţesut este folosit la făcut cergi (pături de lână), genţi şi pănură (stofă groasă, folosită pentru haine groase). În majoritatea cazurilor, păturile şi stofele sunt vopsite artificial, dar genţile şi covoarele sunt vopsite in culori naturale vegetale.



Olaritul este o ocupatie traditionala de secole, apreciat de majoritatea turistilor prin coloritul deosebit. Vasele sunt colorate în verde viu, roşu sau albastru, pe un fond albicios. Dacă cineva vrea să vadă singurul loc din Europa în care ceramica roşie nesmălţuită încă se mai produce, ar trebui să meargă în Maramureş, spre sursa râului Iza. Toţi paşii au fost păstraţi într-o formă neschimbată: felul preparării lutului care presupune mai întâi frământarea cu picioarele şi apoi pisarea cu ciocane din lemn, formele vaselor, prepararea pigmenţilor din pietre abrazive care conţin oxid de fier, şlefuirea cu piatră de râu, decoraţiile pictate, forma cuptorului şi tehnicile de ardere.
Bucurati-va inima cu o vacanta in Maramures!

Manastiri din Moldova si Bucovina

Manastiri din Bucovina

Cu siguranta nu exista un alt loc in lume cum este Bucovina in nordul Moldovei, unde o serie de manastiri pictate ortodoxe cu o calitate superioara a frescelor exterioare, asteapta sa fie vazute. Prin raritatea si frumusetea lor aceste Manastiri Pictate fac parte din patrimoniul mondial al UNESCO din anul 1993. Bisericile din lemn din Maramures apartin unei alte categorii arhitecturale, ele fiind exemple unice care combina stilul gotic cu traditionala constructie din lemn.
Bucovina este printre cele mai atractive si frecventate zone turistice de pe harta României.
                                                    ManastireaVoronet

                                                    Manastirea Moldovita

Nu intamplator dealtfel aceasta zona, vestita astazi in intreaga lume, a fost distinsa in anul 1975 cu premiul international “Pomme d’Or” de catre Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism, iar multisecularele monumente de arhitectura cu fresce interioare si exterioare din acest colt de tara au fost trecute de UNESCO in lista monumentelor de arta universala.
În majoritatea cazurilor, bisericile au fost întemeiate ca loc al familiilor nobile pentru îngropare. Deşi urmând programul iconografic canonic, fiecare pictor a interpretat scenele în feluri uşor diferite. Folosind culori precum albastrul de Voroneţ, roşul de Humor sau verdele de Arbore, pictorii (majoritatea anonimi) au descris poveştile biblice ale pământului şi ale raiului, scene din viaţa Sfintei Fecioare şi a lui Iisus Hristos, povestiri despre începuturile omenirii şi viaţa după moarte. Prima dată, scenele au fost pictate pe pereţii interiori, apoi extinse către pereţii exteriori. Motivele pentru astfel de scene vaste erau atât religioase cât şi didactice: pentru a promova ortodoxismul şi pentru a educa oamenii de rand.
Bucovina este cunoscuta pentru folclor, costume, mobilier, olarit, tapiterii si covoare. Mestesugarii continua traditiile mostenite din generatie in generatie. Masti, costume traditionale, oua vopsite, obiecte din lemn sculptat, broderii si covoare care sunt inca elemente ale vietii cotidiene.
Prelucrarea lemnului este mult apreciata in Bucovina, unde materialul este din belsug. Lemnul este folosit in special pentru obiecte gospodaresti, ca si pentru construirea caselor. Diferitele parti ale caselor sunt decorate cu sculpturi, ca si stalpii verandei sau poarta curtii. Zestrele includ, in afara de trusoul de textile, cani din lemn sculptat, linguri, butoaie, polonice si vase.
O ocupatie veche pe aceste meleaguri este olaritul. Sunt bine cunoscute doua ateliere, Radauti, si Marginea, de asemenea Boroaia si Dolhesti care merita mentionate. Olaritul familiei Mogopat in Marginea si cea a familiei Colibaba din Radauti sunt cunoscute in lung si-n lat pentru abilitatile lor artistice.
Bucovina este una dintre putinele regiuni unde traditia vopsirii oualor de Paste este inca practicata. Cele mai mari si mai grele oua sunt transformate in adevarate capodopere cu desene complicate in verde, rosu, albastru, negru si galben. In Bordina, Izvoarele Sucevei, Sucevita, Breaza, Moldova Sulita si Ulma vopsitul oualor este ocupatia de baza a femeilor.


                                                   
                                     
                                       
      Pictarea oualelor de Paste


Publicat pe 16 octombrie 2010

Calator pe meleaguri mioritice

CALATOR PE MELEAGURI MIORITICE
I.Calatorii de suflet
Calatorind prin tara ori de cate ori imi propun, adica organizat cu familia sau prietenii, ma face sa ma desprind nu numai de viata cotidiana traita in oras, dar sa ma detasez si de anumite tensiuni sufletesti de care vreau cumva sa scap si atunci gasesc ocazia perfecta pentru toate acestea.Eliberarea aceasta imi poarta pasii pe drumuri mai putin umblate in calatoriile mele, harta fiindu-mi cel mai bun prieten.O calatorie prin tara, mai ales in regiunile cu bogate traditii si obiceiuri stravechi (Moldova si Bucovina) te poate transpune intr-o alta lume care sa-ti ofere trairi diverse si emotii, ajutandu-te daca vrei sa te redescoperi. Este o lume plina de viata, energica si mult mai colorata de la straiele traditionale la arhitectura caselor si a bisericilor de lemn sculptat pana la ospitalitatea gazdelor (Maramures).Oamenii din afara oraselor mari stiu cu adevarat sa traiasca, fiind mai aproape de natura si de ceea ce poate oferi ea acestora. Au sentimente mai curate, sunt mai generosi si binevoitori si stiu sa-si primeasca mereu oaspetii cu zambetul pe buze si cu o imbratisare calda. Pe langa faptul de a fi gazde foarte bune, unii dintre ei sunt si ghizi locali excelenti pe care va puteti baza cu incredere pentru orice informatie legata de un traseu turistic.Din calatoriile tale, te vei intoarce cu siguranta cu amintiri de neuitat, dar si cu sufletul incarcat de emotii speciale.Asa ca va indemn sa calatoriti mai mult prin tara noastra daca nu ati facut-o pana acum!Toate regiunile au potential turistic mare, dar chiar daca nu este valorificat asa cum ar merita, asteapta doar sa fie (re)descoperit de iubitorii de vacante si calatorii!
Calatorie placuta!

Publicat pe 4 noiembrie 2009