Despre mine

Fotografia mea
Pasionata de calatorii, fotografie si arta

Obiective turistice Roma

Colosseum
Este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman, cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseum-ul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.  Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Colosseum-ului in anul 72 d.Ch. Constructia a fost terminata in anul 80 d.Ch. la un an dupa moartea lui Vespasian. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial care facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus – o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al constructiei.





Colosseum-ul este o structura imensa care masoara 188 m lungime, 156 m latime si 48 m inaltime. Acesta putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul arenei se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei.
Colosseum-ul era acoperit cu o enorma aparatoare de soare numita “velarium”.          Era atasata de niste stalpi foarte mari la ultimul etaj si ancorata in pamant cu ajutorul unor funii foarte groase. O echipa de aproape o mie de oameni era folosita pentru a instala velarium-ul.
Imparatii foloseau amfiteatrul pentru a oferi publicului jocuri gratuite. Aceste jocuri erau un simbol al prestigiului si puterii si constituiau o modalitate pentru imparat de a isi mari popularitatea. Jocurile se desfasurau pentru o zi intreaga sau chiar timp de mai multe zile la rand. Acestea incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi, prizonieri de razboi sau criminali condamnati. In unele cazuri romani liberi sau chiar imparati luau parte la lupte in arena.
La inaugurarea Colosseum-ului au fost organizate jocuri timp de o 100 de zile de catre Titus, succesorul lui Vespasian pentru a celebra darea in folosinta a acestuia. In timpul acestor jocuri peste 9000 de animale salbatice au fost omorate.
Partea de sud a constructiei a fost daramata de un cutremur in anul 847. Parti ale cladirii – inclusiv fatada de marmura – au fost folosite pentru a construi monumente mai noi, printre care se numara chiar si Basilica Sf. Petru.

Adresa: Piazza del Colosseo


Basilica Sf Petru (Vatican)
Aceasta cladire mareata este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Basilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului. Locatia a fost aleasa simbolic pe locul in care Sfantul Petru, unul dintre apostoli, a fost ingropat in anul 64 d.Ch. Un mic altar exista deja in locul respectiv, dar acesta a fost inlocuit cu biserica care a fost finalizata in anul 349 d.Ch.



  

La jumatatea secolului al XV-lea basilica se afla in ruina si Papa Nicolae al V-lea a ordonat restaurarea si largirea bisericii conform unui plan al lui Bernardo Rossellino. Dupa moartea acestui papa, lucrarile au fost oprite. In 1506, Papa Iulian al II-lea a pus piatra de temelie a unei noi basilici care urma sa fie cea mai mare din lume. Papa Iulian al II-lea l-a numit pe Donato Bramante drept arhitect-sef al noii Basilici. In 1547 Michelangelo i-a luat locul lui Bramante. Acesta a proiectat domul impunator si a modificat cateva dintre planurile initiale. Michelangelo a murit in 1624, cu doi ani inainte de terminarea domului. In 1626, basilica a fost inaugurata si de atunci biserica a fost centrul crestinismului, atragand pelerini din toate colturile lumii.

Cladirea in sine este foarte impresionanta. Cea mai mare biserica din lume are un naos lung de 218 metri. Domul Basilicii Sf. Petru, proiectat de Michelangelo este cel mai mare dom din lume, avand 42 de metri in diametru si o inaltime de 138 de metri. Interiorul care are nu mai putin de 45 de altare, este decorat de lucrarile multor artisti faimosi. Unele dintre cele mai importante lucrari din biserica sunt “Pieta” de Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfantului Petru tot de Bernini si Monumentul Stuarzilor de catre Canova. Biserica se poate vizita gratuit, in fiecare zi cu conditia ca turistii sa aiba o tinuta foarte decenta.
Se poate vizita de asemenea si domul, unde intrarea nu mai este gratuita dar costul acesteia merita din plin. Exista doua optiuni: un lift sau scari. A doua alternativa este ceva mai ieftina. Liftul duce turistii la baza domului de unde o scara in spirala duce pana in varf. De acolo poate fi admirata o priveliste absolut splendida a Romei si a pietei San Pietro. Celebra Piata Sf. Petru a fost proiectata de Bernini, avand in centru un obelisc si doua fantani identice.
La intrarea in Basilica Sf Petru se pot intalni cativa membri ai celebrei Garzi Elvetiene Pontificale. Garda Elvetiana Pontificala exista inca din anul 1506 cand Papa Iulian al II-lea a invitat niste soldati elvetieni sa se alature unei mici armate a Vaticanului. Acestia sunt strajerii Papei si ai Vaticanului. Toti membrii acestei garzi trebuie sa fie elvetieni, catolici si trebuie sa jure loialitate papei. Juramantul este depus pe 26 mai pentru a comemora pradarea Romei din aceeasi zi a anului 1527 cand Garda Elvetiana Pontificala l-a protejat pe Papa Clement VII in timpul exilului sau spre Castelul Sant’Angelo. Dintre cei 189 de membrii ai garzii doar 42 au supravietuit.
Basilica Sf. Petru este localizata in Vatican peste raul Tibru, la vest de centrul orasului Roma. Orasul Vatican este complet inconjurat de Roma.
Adresa: Piazza S. Pietro (Citta del Vaticano)

Forum-ul Roman
Forum-ul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Pana in anul 509 i.Ch. cand Roma a devenit republica, orasul a fost condus de o dinastie etrusca. Aceasta a construit un sistem de canalizare numit “Cloaca Maxima” pentru a aduce apa de la tinuturile mlastinoase din valea situata intre dealurile Palatin, Capitol si Esquilin spre raul Tibru. Dupa constructia acestui apeduct, zona a devenit centrul cel mai activ din Roma si locul primului Forum. Aici aveau loc procesiuni triumfale, alegeri si tot aici se reunea si Senatul.



Astazi, forumul (Forum Romanum) poate parea o colectie dezordonata de ruine ochiului celor neinitiati, dar cu putina imaginatie turistii pot vedea Imperiul Roman revenind la viata in acest loc. Parti ale multor cladiri din diverse perioade sunt vizibile. Forumul era inconjurat de temple, biserici si arcuri de triumf.  

Trei arcuri de triumf au fost construite in acest forum. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman. Foarte putin se mai poate vedea din primul arc de triumf, construit de Augustus in anul 29 i.Ch. Arcul de triumf al lui Titus, construit in anul 81 d.Ch. comemoreaza victoria in “Razboiul din Iudeea” cand Imperiul Roman a cucerit Ierusalimul. Acest monument este asezat pe Via Sacra pe partea de est a forumului. In celalalt capat al forumului, in apropierea Capitoliului se afla arcul de triumf al lui Septimius Severus.         

Curia
Curia era locul in care se reunea Senatul. Cladirea din caramida putea gazdui pana la 200 de senatori. Curia a fost construita de al treilea rege al Romei (intr-o alta locatie). A ars de patru ori, prima data in anul 80 i.Ch., dar a fost reconstruita de fiecare data. Dupa un alt incendiu in anul 53 i.Ch., Cezar a mutat Curia in Forumul Roman. Cladirea care poate fi vazuta astazi a fost construita de Diocletian in anul 283 d.Ch. In secolul al VII-lea, Curia a fost transformata intr-o biserica si din fericire a reusit sa supravietuiasca trecerii timpului.
Adresa: Via dei Fori Imperiali (Centro Storico)

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta si probabil cea mai frumoasa fantana din intreaga Roma. Acest monument impresionant domina micuta piata Trevi situata in cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se afla la capatul unui apeduct construit in anul 19 i.Ch. care se numeste Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km departare de Roma) si aprovizioneaza cu apa fantanile din centrul istoric al Romei.      




In 1732, din ordinul Papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fantana mare in Piata Trevi. Mai existase un plan de constructie al unei astfel de fantani dupa un proiect de Bernini care fusese amanat in urma cu un secol dupa moartea Papei Urban al VIII-lea. Salvi si-a construit capodopera pe baza vechiului proiect al lui Bernini. Constructia monumentalei fantani baroce a fost finalizata abia in anul 1762.

Figura centrala a fantanii Trevi este Neptun, zeul marii, aflat intr-un car de lupta alegoric care are forma unei scoici, tras de doi caluti de mare. Unul dintre cai este naravas iar celalalt este calm si supus. Acestia simbolizeaza dispozitia fluctuanta a marii si deci a vietii pe pamant.        
La stanga lui Neptun se gaseste o statuie care reprezinta abundenta, iar cea din dreapta reprezinta sanatatea perfecta. Deasupra sculpturilor se gasesc basoreliefuri, unul din ele infatisand-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul.

Apa din bazinul fantanii reprezinta marea. Legenda spune ca cel care arunca o moneda in apa se va intoarce negresit la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana.

Adresa: Piazza di Trevi
Piata Spaniei (Piazza di Spagna)
Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma. Combinatia unor scari monumentale – celebrele Trepte Spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata. 




In Piata Spaniei se gaseste o biserica franceza (Trinita dei Monti) in varful unui deal unde se poate ajunge urcand pe o scara foarte lunga, cunoscuta sub numele de Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole. Ideea de a lega biserica de piata a aparut in secolul al XVII-lea cand francezii au proiectat si o statuie a Regelui Ludovic al XIV-lea la capatul scarilor. Opozitia papala a facut ca planurile sa fie amanate pana in 1723 cand treptele monumentale au fost construite fara statuia regelui. Papa l-a angajat pe arhitectul italian Francesco de Sanctis care a prezentat un proiect, multumind atat papalitatea cat si pe francezi.
Scara foarte eleganta este formata din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite. Scara este deosebit de frumoasa in luna mai cand este decorata cu azalee. Treptele sunt in general foarte aglomerate; atrag atat turisti cat si localnici care le folosesc ca loc de intalnire.          

La baza Treptelor Spaniole se gaseste Piazza di Spagna. Piata lunga si triunghiulara este numita dupa Ambasada Spaniei. In secolul al XVII-lea, zona din jurul ambasadei era chiar considerata teritoriu spaniol.           

Fontana della Barcaccia

La sfarsitul treptelor se gaseste Fontana della Barcaccia, o fantana sobra comandata de Papa Urban al VIII-lea si proiectata de Gian Lorenzo Bernini. Fantana, o mica barca a fost inspirata de iesirea din matca a raului Tibru din anul 1598, cand o mica barca a ramas aici dupa ce apele s-au retras.  

Trinita dei Monti    

Aceasta este o biserica franceza, foarte frumoasa situata pe un deal in apropierea unei mici piatete numita tot piata Trinita dei Monti. De aici turistii se pot bucura de o foarte frumoasa priveliste a Romei. Constructia a fost finalizata de Papa Sistus al V-lea in anul 1585. Biserica gotica cu o fatada renascentista are doua turnuri cu clopot, iar in interior sunt mai multe picturi  care decoreaza diferitele capele. Printre ele se gasesc si doua lucrari ale lui Daniele da Volterra, un elev al lui Michelangelo. Localizarea sa in apropierea Treptelor Spaniole face din aceasta biserica un obiectiv turistic important in Roma.
Obeliscul din fata bisericii a fost initial plasat in Gradinile Sallustiene, dar in 1788 a fost mutat in piata la cererea Papei Pius al VI-lea. 
Dorintele puse in biserica se implinesc!

Adresa: Piazza di Spagna