Impresiile mele despre Roma sunt absolut minunate, orasul acesta cu o istorie atat de indelungata si o viata de aproape 25 de secole m-a fascinat si intrigat deopotriva. Mergand prin oras, te invaluie o atmosfera primitoare si relaxata, dar mintea se lasa in mrejele imaginatiei, pasii purtandu-te spre centrul istoric, odinioara nucleul puterii si suprematiei Imperiului Roman in lume.
Pe vremuri supranumita "Caput Mundi" sau "Cetatea de pe cele 7 coline", Roma te "conduce" astazi cu usurinta printre ruinele candva maretului sau imperiu si iti prezinta istoria sa zbuciumata de secole, imprimata la tot pasul, dar mai ales in monumentele sale colosale, precum cele din centrul atat de vechi: Colosseum-ul, Arcul lui Constantin, Forum-ul Roman, Columna lui Traian.. orasul este un magnific muzeu in aer liber, purtand calatorul avid de cultura si cunoastere dincolo de limitele propriei imaginatii.
Si totusi, in zilele noastre vestigiile celui mai mare imperiu pe care l-a cunoscut vreodata omenirea isi impletesc farmecul misterios cu arhitectura moderna, dar conservatoare a cladirilor.
Roma mai este un oras al gradinilor luxuriante si parcurilor verzi, dar mai ales al fantanilor care infrumuseteaza toate colturile vazute si nevazute. In cele mai mari intersectii de bulevarde, dar si pe strazi mai putin cunoscute, in piete cu terase si magazine luxuoase, peste tot te intampina fantani frumos sculptate si impodobite cu statui cu figuri mitologice. Apa este cristalina si rece, cateodata avand si reflexe albastrui. Odinioara, fantanile aveau rol functional, furnizand apa potabila cetatenilor sai, adusa in oras de la munte prin numeroase apeducte, minunate inventii romane ingineresti si arhitecturale.
Romanii, arhitecti priceputi au preluat in mare parte stiinta si arta constructiilor edilitare de la o alta civilizatie destul de avansata contemporana lor, cea greceasca. Dar geniul creator roman nu s-a lasat mai prejos, constructiile romane exceland in grandoare, opulenta, dimensiuni colosale si in acelasi timp functionale. Colosseum-ul, fiind exemplul cel mai elocvent in acest sens, un amfiteatru conceput arhitectural dupa planuri exclusiv romane, dar infrumusetat cu binecunoscutele stiluri grecesti: doric, ionic si corintic, fiecare stil regasindu-se pe unul dintre cele trei etaje ale Colosseum-ului.
Si calatoria noastra de-abia acum incepe..