Despre mine

Fotografia mea
Pasionata de calatorii, fotografie si arta

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Bucuresti, capitala europeana


Bucuresti este in primul rand orasul in care locuiesc si traiesc alaturi de aproape 2 milioane de romani  si chiar daca nu imi place de multe ori cum se infatiseaza privirilor noastre, fiind mereu aglomerat, poluat, agasant si enervant prin miile de zgomote pe care le produce in fiecare minut, ramane un reper important pe harta turistica a tarii.

Acest oras cu statut de capitala europeana atrage din punct de vedere turistic prin multele sale aspecte, pornind de la arhitectura conservatoare si moderna, muzee clasice si in aer liber, biserici vechi, parcuri verzi, festivaluri de teatru, arta si muzica, nelasand la o parte palpitanta viata de noapte. Este un oras viu, cosmopolit, nonconformist, inconjurat de multe parcuri verzi si lacuri, oferind tuturor sansa de a-l cunoaste cu adevarat.

Pentru a lua pulsul orasului, este recomandat in primul rand un tur pietonal in centrul istoric (Curtea Domneasca (sec.15)Hanul lui Manuc), apoi zona Piata Unirii cu Palatul Parlamentului (Casa Poporului) si dealul Mitropoliei, bisericile vechi (Biserica Bunavestire, sec 17), strazi pietruite cu pravalii de traditie (strazile Lipscani, Blanari, Selari), continuand cu Piata Universitatii, Calea Victoriei, Piata Revolutiei, orasul pastrandu-si farmecul de altadata prin arhitectura deosebita.

Din punct de vedere statistic, Bucuresti este capitala Romaniei si, in acelasi timp, cel mai mare oras, centrul administrativ, financiar-bancar, universitar, industrial si comercial al tarii.  Cu o populatie de peste 2 milioane locuitori, orasul este a 6-a capitala ca marime din Uniunea Europeana.


                       Palatul Parlamentului (1984-1989) - "Casa Poporului"


                                                Fantani Piata Unirii

Orasul a fost pentru prima data mentionat documentar in anul 1459 (20 septembrie) ca resedinta a domnitorului Tarii Romanesti, Vlad Tepes, dar istoria sa este mult mai veche, mergand pana in sec. 13.

Dovezi arheologice ale locuirii zonei Bucurestiului duc inapoi in timp pana in epocile paleolitica si neolitica, gasindu-se si obiecte din bronz in zonele raurilor Colentina, Lacul Tei si Herastrau.
A urmat apoi o perioada cand teritoriul a apartinut triburilor indo-europene, in special getilor si mai apoi dacilor.
Denumirea orasului Bucuresti a fost data de un cioban pe nume Bucur, dar nu exista nici o atestare documentara pana la sfarsitul Evului Mediu. Atacurile turcilor si tatarilor, inaintea sec. 17 au oprit dezvoltarea orasului.
Orasul a devenit capitala Valahiei in anul 1698 si s-a dezvoltat in perioada de pace din sec. 18. Este unul dintre primele orase iluminate cu gaz. In anul 1862, Bucurestiul devine capitala Romaniei.

 Obiective turistice din Bucuresti:

Biserici - monument istoric:

Manastirea Mihai Voda fondata in 1591 de voievodul Mihai Viteazul
Biserica Sf. Gheorghe Nou, fondata de Constantin Brancoveanu (sec. XVIII)
Biserica Radu Voda (sec. XVII)
Biserica Stavropoleos (sec. XVII) 
Biserica Kretzulescu (sec. XVIII)

Monumente istorice si arhitecturale

Curtea Veche (sec. XV)
Hanul lui Manuc (1808), hotel si restaurant cu specific romanesc
Ateneul Roman - sec. XIX
Palatul Parlamentului - Casa Poporului - sec. XX
Muzeul Taranului Roman 
Muzeul Satului "Dimitrie Gusti"
Muzeul National de Istorie a Romaniei 
Palatul Regal – Muzeul National de Arta 
Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" 
Arcul de Triumf 
Universitatea din Bucuresti - sec. XIX
Catedrala Patriarhala 
Gradina Botanica 
Gradina Zoologica 
Casa Presei Libere 
Parcul Cismigiu 
Parcul Herastrau 
Palatul Cantacuzino 
Teatrul I. L. Caragiale 
Biblioteca Nationala 
Observatorul Astronomic

info Bucuresti, cazare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu