Despre mine

Fotografia mea
Pasionata de calatorii, fotografie si arta

vineri, 3 decembrie 2010

Manastiri din Moldova si Bucovina

Manastiri din Bucovina

Cu siguranta nu exista un alt loc in lume cum este Bucovina in nordul Moldovei, unde o serie de manastiri pictate ortodoxe cu o calitate superioara a frescelor exterioare, asteapta sa fie vazute. Prin raritatea si frumusetea lor aceste Manastiri Pictate fac parte din patrimoniul mondial al UNESCO din anul 1993. Bisericile din lemn din Maramures apartin unei alte categorii arhitecturale, ele fiind exemple unice care combina stilul gotic cu traditionala constructie din lemn.
Bucovina este printre cele mai atractive si frecventate zone turistice de pe harta României.
                                                    ManastireaVoronet

                                                    Manastirea Moldovita

Nu intamplator dealtfel aceasta zona, vestita astazi in intreaga lume, a fost distinsa in anul 1975 cu premiul international “Pomme d’Or” de catre Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism, iar multisecularele monumente de arhitectura cu fresce interioare si exterioare din acest colt de tara au fost trecute de UNESCO in lista monumentelor de arta universala.
În majoritatea cazurilor, bisericile au fost întemeiate ca loc al familiilor nobile pentru îngropare. Deşi urmând programul iconografic canonic, fiecare pictor a interpretat scenele în feluri uşor diferite. Folosind culori precum albastrul de Voroneţ, roşul de Humor sau verdele de Arbore, pictorii (majoritatea anonimi) au descris poveştile biblice ale pământului şi ale raiului, scene din viaţa Sfintei Fecioare şi a lui Iisus Hristos, povestiri despre începuturile omenirii şi viaţa după moarte. Prima dată, scenele au fost pictate pe pereţii interiori, apoi extinse către pereţii exteriori. Motivele pentru astfel de scene vaste erau atât religioase cât şi didactice: pentru a promova ortodoxismul şi pentru a educa oamenii de rand.
Bucovina este cunoscuta pentru folclor, costume, mobilier, olarit, tapiterii si covoare. Mestesugarii continua traditiile mostenite din generatie in generatie. Masti, costume traditionale, oua vopsite, obiecte din lemn sculptat, broderii si covoare care sunt inca elemente ale vietii cotidiene.
Prelucrarea lemnului este mult apreciata in Bucovina, unde materialul este din belsug. Lemnul este folosit in special pentru obiecte gospodaresti, ca si pentru construirea caselor. Diferitele parti ale caselor sunt decorate cu sculpturi, ca si stalpii verandei sau poarta curtii. Zestrele includ, in afara de trusoul de textile, cani din lemn sculptat, linguri, butoaie, polonice si vase.
O ocupatie veche pe aceste meleaguri este olaritul. Sunt bine cunoscute doua ateliere, Radauti, si Marginea, de asemenea Boroaia si Dolhesti care merita mentionate. Olaritul familiei Mogopat in Marginea si cea a familiei Colibaba din Radauti sunt cunoscute in lung si-n lat pentru abilitatile lor artistice.
Bucovina este una dintre putinele regiuni unde traditia vopsirii oualor de Paste este inca practicata. Cele mai mari si mai grele oua sunt transformate in adevarate capodopere cu desene complicate in verde, rosu, albastru, negru si galben. In Bordina, Izvoarele Sucevei, Sucevita, Breaza, Moldova Sulita si Ulma vopsitul oualor este ocupatia de baza a femeilor.


                                                   
                                     
                                       
      Pictarea oualelor de Paste


Publicat pe 16 octombrie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu